industrilackering av stål på en gul brygga

Industrilackering av stål skyddar från väder och korrosion

Stål är en stark material som används i många industrier från biltillverkning till byggindustrin. Fast stål är stark, behöver det skydd mot väder, kemikalier och andra faror liksom korrosion. Därför är industrilackering av stål i en viktigt roll – så blir stålytor skyddad mot olika faror som kan skada stål.

Det finns flera beläggningar och beläggningsmetoder som används som industrilackering av stål. Här hittar du de vanligaste metoder av industrilackering på stål. Dessa metoder innebär sprutlackering som pulver- och våtmålning samt metallytbehandlingar som galvanisering och anodisering.

Skydda stål med sprutlackering och andra beläggningsmetoder

Industrilackering av stål skapas en tålig och jämn yta som skyddar ståldelar och -ytor och förlänger hållbarheten. Här ska vi ta en närmare titt på tre vanligaste metoder av industrilackering av stål:

1. Metallbeläggningar – En tålig förbehandling och jämn finish på stål

Metallbeläggning betyder att ett metall appliceras på ett annat metall – vanligtvis får en stålyta en zinklager som skyddar bra från korrosion. Den här metoden kallas galvanisering eftersom den skapar en beläggning med galvaniskt skydd genom offeranoder. Detta betyder att zinklagret korroderar snabbare än stålytan.

Galvanisering och andra metallbeläggningar används som förbehandling innan industrilackering av stål. En galvaniserad yta kan målas med pulverlack eller våtmålning, vilket kallas ett duplex system. Förutom som förbehandling, kan galvanisering vara också en finish.

fälgar målat av sprutlackering

Sprutlackering är ett effektivt sätt att måla bilfälgar och andra metall ytor.

2. Våtmålning – sprutlackering av stålytor

Våtmålning är den traditionell industrilackeringsmetoden för stål. Vanligtvis appliceras den genom sprutlackering. Industrilackering av stål måste vara efficient så sprutlackering används alltid när möjligt. Ibland är det dock bättre att applicera vårfärger med roller eller pensel – speciellt om delar har en komplex form.

Sprutlackering kan appliceras på en primer eller en galvaniserad yta. Några produkter lämpar sig också för applicering direkt på metall. De vanligaste beläggningar som används i industrilackering av stål är epoxi, polyuretan, polyurea och alkydfärger som är dekorativa och skyddar effektivt.

3. Pulvermålning – elektrostatisk sprutlackering

Pulver är ett alternativ för våtmålning. Den skapas tåligare ytor och kan appliceras på flerdimensionella objekt. Appliceringen görs vanligtvis genom elektrostatisk sprutlackering som är den mest efficient industrilackeringsmetod.

Pulvermålning blir ännu populärare därför att den är en miljövänlig metod av industrilackering av stål – den innehåller ingen giftiga medel, pulver överskott kan samlas in, och den hel pulvermålningslinje kan automatiseras.

Egenskaper som kan skapas med industrilackering av stål

industrilackering av stål gjord på lyftkran

Industrilackering av stål skapas en tålig och jämn yta som skyddar stålet.

Förutom att skydda, finns det stålbeläggningar med mer specifika ändamål. Nedan några egenskaper som kan skapas med industrilackering av stål.

  • Korrosionsskydd – korrosion är den värsta fienden av stål: industrilackering av stål resulterar alltid i en rostbeständig beläggning.
  • Beständighet mot kemikalier – I en industriell omgivning finns det ofta olika kemikalier som kan skada metall. Det är viktigt att välja en beläggning som skyddar från kemikalierna i omgivningen.
  • Värmebeständighet – Några stålytor och -objekt måste vara värmebeständig på grund av höga drifttemperaturer.
  • Brandskydd – Stål används ofta i byggindustrin som bärande strukturer. Då är det möjligt att öka byggnadens brandsäkerhet med brandskyddsbeläggning, som saktar ner branden.
  • Non-stick – Stål är också ett material av rörliga delar, som ventiler och pumpar, som måste kunna röra utan friktion. Då är non-stick beläggningar (fluoropolymerer) lämpliga.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *