ett gammalt tak i behov av yttertakfärg

Takbeläggning som yttertakfärg fördubblar takets livslängd och minskar reparationskostnader

Taket är en av de viktigaste delarna av byggnader, eftersom det skyddar interiören mot vind, regn, sol och snö. Taket måste vara en fast barriär mellan inomhus och utomhus. Även ett litet misstag i taket kan resultera i stora reparationskostnader. Flytande takbeläggning är ett sätt att skydda taket från skadliga faktorer. Takbeläggning kallas också yttertakfärg eller takbeläggningsfärg.

Yttertakfärg har utvecklats för att skydda takpannor, filttak och plåttak mot klimat, vatten och slitage, och den kan fördubbla takets livslängd eftersom den inte tillåter vatten och håller mossa och lav borta från taket. Dessutom har yttertakfärg en positiv inverkan på takets utseende. Takbeläggningsfärg är en ett betydligt billigare alternativ till att byta taket.

Här hittar du information om fördelar av yttertakfärg och aktuell produkt- och prisinformation om takbeläggning för de vanligaste takmaterialer i Sverige – beläggningar för plåttak, taktegel och filttak.


1. Takbeläggning för tegeltak

takbeläggning på ett tegeltak

Obehandlade tegeltak behöver en takbeläggning som yttertakfärg.

Takmålning av tegeltak rekommenderas eftersom de obehandlade tegelstenarna är porösa och absorberar vatten och smuts, vilket ökar nötning och behovet av renovering. Yttertakfärg fungerar som en försegling av taktegel.

Ytan av obehandlade takpannor är ofta våt, denna yta är en näringsmedium för mossa och lav, vilka påverkar takets utseende. Givetvis är en takreparation en lösning för alla dessa problem, men det är ett dyrt projekt. Yttertakfärg är ett billigare alternativ som skapar samma resultat och skjuter upp dyra takrenovation. Takbeläggningsfärg skyddar tegeltak för 10-20 år, varefter takbeläggning förnyas även om slitage inte var märkbar.

2. Skydda ditt plåttak med takmålning

Ett plåttak kräver alltid en takbeläggning som skyddar mor rost. Detta görs vanligtvis med galvanisering innan taket är lagat. Galvanisering skyddar plåten ganska effektivt men under åren kan zinkskiktet skadas och rost kan uppstå. Därför är takmålning av plåttak nästan nödvändigt i ett av takets livscykelsteg. Yttertakfärg skyddar tak mot snö, is, UV-strålar och rost.

Välj en lämplig yttertakfärg för plåttak

En yttertakfärg för plåttak måste vara flexibel eftersom metallplåt kan expandera när temperaturen stiger. Förutom flexibilitet bör takbeläggning väljs med beaktande av tre andra saker:

  • Vattenbeständighet – Tak måste stå emot vädrets makter och tåla vattenbegjutning under längre tid. En takbeläggning måste skydda taket även mot vattensamlingar som kan bildas i svackor och rännor.
  • Projektet – Ska hela taket behandlas eller behöver det bara en liten reparation? Några produkter är bara lämpligt för att måla hela tak.
  • Tidigare behandlingar – Det är viktigt att veta om taket har behandlats tidigare, och vilka produkter har användas. Så är det möjligt att välja en yttertakbeläggning som har god vidhäftning på substraten.

Professionel applicering av yttertakfärg och andra takbeläggningar

Det finns många typer och sammansättningar för takbeläggningar, så det är viktigt att alltid rådgöra med en specialist innan man går vidare. Om du behöver hjälp, ger vi dig gärna kostnadsfria råd. Du kan välja att applicera takbeläggning själv genom att måla den direkt på takmaterialet. Du kan också låta en professionell takmålare gåra jobbet. Nedan hittar du några specialister i Sverige:

Takmålning specialistAdress
HustvättarnaMalmö
Takfix rengörning och yttertakfärgBoktryckarvägen 36 B, 129 33 Hägersten, Stockholm
EMJ TakbeläggningFabriksvägen 5, 171 48 Solna
Boa Vista TakmålningGärdersvägen 16, 444 31 Stenungsund

Om du letar efter en prisförslag för takbeläggningsjobbet eller vill ha mer information om yettertakfärg, kontakta oss. Våra beläggningsexperter är alltid redo att hjälpa till!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *