ventiler med röd och blå non stick beläggning

Non stick beläggning är mer än en skyddslager på stekpannor

Vi alla känner non stick beläggning som det skyddande skiktet på stekpannor, men i verkligheten är den mycket mer. Non stick egenskaper av beläggningen är nyttiga inte bara för bakning och matlagning utan också för maskiner, bilar och andra industrier.

Non stick betyder att en beläggning skapar en glidyta med lågfriktion. Därför dessa beläggningar ofta är fluoropolymerer, som är kända för sina glidyta, beständighet och låg friktion.

I den här artikeln kommer vi att ta oss en närmare titt på non stick beläggningar som till exempel fluoropolymerer PTFE, FEP, PFA och ETFE.

Andra egenskaper av non stick beläggning – inte bara non stick!

En non stick beläggning är inte bara en sorts ytbehandling men den är ett samlingsnamn av olika fluoropolymerbeläggningar som ger en glidyta. Non stick är inte heller den enda egenskapen hos beläggningen: en non stick beläggning är också:

  • Kemisk beständig – En non stick beläggning är beständig mot baser, syror och lösningsmedlen
  • Låg friktion – Tack vare beläggningens glidytan har den låg friktion egenskaper och är nötningsbeständig. Det är därför den är idealisk för rörliga delar, fästanordning samt bultar och muttrar.
  • Elektriskt isolerande – Alla fluoropolymerbeläggningar fungerar som elektrisk isolering och har hög dielektrisk styrka samt ytresistivitet.
  • Korrosionsbeständig – Eftersom non stick beläggningar är vattentäta och kemisk beständig, är de också rostbeständig. Fluoropolymerbeläggning som bildar en barriär mellan substraten och omgivningen.
  • Temperatursbeständig – Non stick beläggning är mycket beständig mot höga (och låga) temperaturer. Några beläggningar fungerar mellan +260°C och -270°C.
  • Vattenavstötande – Non stick beläggningar är hydrofoba substanser som avstötar vatten, olja och smuts.

Olika typer av non stick fluoropolymerbeläggningar

Det finns många olika fluoropolymerbeläggningar som är lämpliga för olika applikationer från stekpannor till ventiler. Nedan hittar du fyra vanliga typer av non stick beläggning: PTFE, FEP, PFA och ETFE. Det finns också andra non stick beläggningar såsom Teflon one coat och Teflon Dry lubricant som är lösningmedelbaserade flytande beläggningar.

OBS! Dessa beläggningar är vanligen applicerat på metall som stål och aluminium.

1. PTFE – polytetrafluoreten

Typ av beläggningvattenburen flytande beläggning

en bakningsform med non stick beläggning

PTFE non stick beläggning används på kakformer och andra köksredskap för bakning och matlagning.

PTFE beläggningen var den första som bar varumärket Teflon. En PTFE beläggning är resistent mot nötning och ett brett spektrum av kemikalier. Den har också den högsta kontinuerliga driftstemperatur (upp till 260 ° C) och extremt låg friktionskoefficient.

Applikationer – bränslefilter, köksartiklar, värmeväxlare, karburator axlar, kulventiler, filter osv.

2. FEP – fluorerad etenpropensampolymer

Typ av beläggningvattenburen flytande beläggning och pulverbeläggning

FEP beläggningar smälter under härdningsprocessen vilket resulterar i hårda filmer. Denna typ av non stick beläggning är känd för sitt motstånd mot ett omfattande spektrum av kemikalier. Dessutom härdar FEP beläggningarna till en utmärkt non stick yta med maximal driftstemperatur på 240 ° C.

Applikationer – plastformar, livsmedelsförädling, raketmotorer, värmeförseglingsstänger, kemisk sektor osv.

3. PFA – perfluoralkoxi

Typ av beläggningvattenburen flytande beläggning och pulverbeläggning

När ett projekt kräver den hårda filmen och den kemiska beständigheten av FEP beläggning tillsammans med bättre motstånd mot nötning och slitage, är det gott att överväga PFA beläggningar. Denna non stick beläggning har högre temperaturbeständighet (upp till 260 ° C) och större filmtjocklek (upp till 1000 μm) samt den är hårdare än FEP eller PTFE.

Applikationer – kemiska impellrar, blandningstankar, ventiler, pumpar, torktumlare, högtemperaturformar osv.

4. ETFE – en sampolymer av eten och tetrafluoreten

Typ av beläggningpulverbeläggning

ETFE är en non stick pulverlack som även säljs under varumärket Tefzel, en Teflonbeläggning. Denna beläggning ger en extremt hållbar yta, eftersom de är de tuffaste av fluoroplast och gäller vid filmtjocklek upp till 1000 μm. Dessutom är ETFE beläggningarna kemisk resistenta och temperaturbeständiga upp till 149 ° C (driftstemperatur).

Applikationer – tankar, pumpar, impellrar, flänsar, transportband, avgasrör, elektriska isolatorer

Non stick beläggning specialister i Sverige

I sverige finns de ett par företag som tillverkar eller applicerar non stick beläggning. Två av dessa företag är Impreglon AB, en del av det Tyska Impreglon GmbH, och Bakers Coating, som hör till Bakers AB Gruppen.

Impreglon är ett företag som applicerar non stick beläggning och låg friktion beläggning på olika substraten. De här beläggningarna är baserad på nanoteknologi, fluoropolymerer, keramik och plast. Bakers coating är ett annat appliceringsspecialist i Sverige. De erbjuder non stick beläggningar som Teflon och Xylan men också andra PTFE, FEB och PFA beläggningar.

Om du letar efter ett företag som kan applicera non stick beläggning, tveka inte att kontakta oss. Våra beläggningsexperter är redo att hjälpa dig hitta en lämplig non stick beläggning för ditt projekt. Skicka oss ett meddelande genoma att mejla oss eller klicka på “begär offert” -knappen här nedan.