vit kalkfärg på hyllan med synliga penselspår

Kalkfärg ger interiören en varm, gammaldags stämning

Kalkfärg har blivit en jättepopulär lösning för möbler, golv och väggar i hemmet eftersom den är lätt att använda och skapar en livlig mattyta som är varm, mjuk och utstrålar gammaldags stämning.

I den här artikeln ska vi ta oss en titt på den trendiga kalkfärgen och varför den är så populär. Vi ska också introducera flera produkter och återförsäljare i Sverige. Då kan du också måla med kalkfärg!

Ny favorit golv- , vägg- och möbelfärg

grå vägg med kalkfärg

Skapa ett jämnare resultat genom att slipa målade ytan med sandpapper.

Kalkfärg har fått stor popularitet i hemlandet England, tack vare lokala Annie Sloan Chalk Paint-produkter. Kalkfärg ökar också popularitet i Sverige och har blivit en ny favorit möbelfärg. Den är också lämpligt för trädgårdsmöbler och den skapar en sorts mysig atmosfär. Kalkfärgen är också lämplig för väggar och trägolv.

Kalkfärger är vanligtvis förblandade produkter som kan appliceras direkt efter att ha öppnat burken. Likväl är den också tillgänglig som kalkpulver som blandas med vatten.

Giftfri och ekologisk

Kalkfärg är säker att använda och lämpar sig till exempel i barnrum.Strukturen i denna färg är enkel – den innehåller bara mineraler, pigment och vatten. Den är VOC-fri och passar till exempel som vägg- och möbelfärg för barnrummet.

Den trendiga kalkfärgen är enkelt att använda

Användarvänlighet och ett unikt utseende är de största anledningarna till popularitet av kalkfärg. Den är idealisk för nästan vilken yta som helst, den behöver inte mycket förberedande arbete och ett lager är tillräckligt för att täcka ytan.

Kalkfärgen appliceras med en pensel och spår av penseln är synliga vilket ger en vibrerande mattyta.

OBS! Eftersom kalkfärg skapar en mattyta, är den ganska porös och därför är den känslig för slitage och . Lyckligt deras hållbarhet kan förbättras genom att försegla den lackerade ytan med lämplig lack eller vax. Det är viktigt att veta att färgen kommer att förlora andningsförmågan när den förseglas med lack eller vax. Det är därför inte rekommenderat att försegla ytor utomhus – kalkfärg ger tillräckligt skydd till exempel för trädgårdsmöbler.

Det är lätt att måla med kalkfärg!

  • För att förbereda substratet är det tillräckligt att avlägsna fett och damm – gammal färg behöver inte tas bort om den inte spricker. Kalkfärgen kräver ingen grundfärg.
  • Färgen är redo att appliceras utan större förberedelse – färgen behöver inte tunnas ut utan den är en bra vägg- eller möbelfärg som sådan.
  • Målning med kalkfärg kan göras på nästan vilken yta som helst – den är lämplig för trä, metall, plast, glas, läder, textil och sten. Den också en utmärkt kakelfärg så länge den lackerade ytan är förseglad med lack eller vax för att förbättra hållbarheten.

Handla kalkfärger för väggar och möbler – Produktöversikt

Om du letar efter en av de trendiga kalkfärgprodukter, ta en titt på vår översikt av några kalkfärger som är tillgänglig i Sverige.

KalkfärgBeskrivningÅtgångKalkfärg pris (Rek.)
Rust-Oleum Chalky Finish Wall PaintEn helmatt färg för väggar och tak inomhus. Tillgänglig i 8 kulörer.10 m²/l143,60 Kr/l
Rust-Oleum Chalky Finish Furniture PaintEn helmatt kalkfärg för möbler. Tillgängling i 16 kulörer.106,60 Kr/l
Jotun Lady Minerals KalkfärgEn färg med naturliga mineral för väggar8- 10 m²/l245,00 Kr/l
Stiltje KalkmålerfärgEn helmatt färg för många olika ytor, bland annat puts, gips, trä osv. – väggar, möbler osv. Kalkfärg utomhus och inomhus8 m² /Kg490.00 Kr/Kg
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *